BPMK

Energiamegtakarítás, rezsicsökkentési lehetőségek Budapesten


Ma Magyarországon mintegy 750 ezer paneles, illetve iparosított technológiával épült lakás van. Ez a szám a hazai lakásállomány kb. 15%-a, de 2,5 millió magyar ember otthona. Budapesten, mintegy 890 000 lakás van, melyből több mint 200 000 paneles, illetve iparosított technológiával épült. 


Tehát nem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket a lakótelepeket, tekintettel arra, hogy azok kiváltása a – nemzetközi kutatások szerint is kívánatos – 40 ezer új lakás építése esetén is közel 20 évet venne igénybe. Amennyiben erre van elegendő pénzeszköz! Ráadásul ezek a lakások értékes területeken fekszenek, ugyanakkor elbontásuk egyenlőre, jelenleg és a jövőben is elképzelhetetlen hazánkban. Ehhez párosul fosszilis energiahordozók véges volta.
A panelos lakótelepek esetében nem panelrekonstrukciót kell alkalmazni, hanem teljes körű városrehabilitációt, amely magában foglalja az épületek komplex épületenergetikai felújítását és a lakókörnyezet vonzóvá tételét.
Az épületek felújítását, tehát az akadálymentesítésen, a felvonók javításán túl egységes egészben kell elvégezni. A jól tervezett és kivitelezett klíma és fűtés rendszerekkel kevesebb energiát használunk és kisebb környezetterhelést érünk el. Autós hasonlattal élve: ha vásárolunk egy autót minden esetben tudni akarjuk az autó fogyasztását. Ez lakások esetében is „húsbavágó” kérdés. A komplex energetikai felújítás minden esetben megtérül!
A teljes cikk a Budapest folyóirat 2015. novemberi számában jelent meg.