BPMK

Egy-másfél év alatt helyreáll a rend a lakásépítések piacán

Egy-másfél év alatt helyreáll a rend a hazai lakásépítési piacon, és utoléri a keresletet a kínálat – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Századvég Alapítvány Családi Otthonteremtési Program – Családpolitika és növekedés című budapesti rendezvényén.

A konferencián a BPMK-t Kassai Ferenc elnök képviselte. Mérnöki oldalról szabályozási hiányosságok is napirendre kerültek. Hangsúlyt kapott, hogy a közhiedelemmel ellentétbenaz energiatakarékossággal kapcsolatos megoldásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.


Tuzson Bence hangsúlyozta: a kormányzat célja, hogy minden magyar család - lehetőleg saját - otthonhoz jusson. Nemzeti sajátosság, hogy a magyarok az ingatlantulajdont a biztonság egyik garanciájának tekintik, de az is cél, hogy az otthonteremtési program révén növekedjen a népesség és bővüljön a gazdaság. Az államtitkár megjegyezte: az építőipar nélkül "hosszú távú, fenntartható növekedésről nem lehet beszélni", a beruházásokhoz pedig fizetőképes keresletre van szükség. Közölte, a jegybank tevékenysége ahhoz járul hozzá, hogy mind az építők, mind a vásárlók számára megfelelő hitelrendszer jöjjön létre a lakáspiacon.
Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy az otthonteremtési program gazdasági növekedést vetít előre, és jelentősen javítja a családok életkörülményeit. Emlékeztetett arra, hogy a kormány január elsején hirdette meg az "igen nagyvonalú" programot, amelynek három fő alappillére van: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az áfacsökkentéshez kapcsolódó kedvezmények és a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes kamattámogatott hitel.
Hornung Ágnes kijelentette: mindezek az építőipar serkentésén keresztül hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, és várhatóan a demográfiai mutatókon is tudnak majd javítani. Az otthonteremtési program céljai között szerepel továbbá a munkahelyek számának bővülése, valamint a külföldön dolgozók hazacsábítása - tette hozzá. Hornung Ágnes közölte, az eddig befogadott csok-kérelmek közül minden negyedik új lakás vásárlására irányul. Az államtitkár azt mondta, bíznak abban, hogy a program teljesíti a kitűzött célokat.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára rámutatott arra, hogy Magyarországon a népesség 1981 óta minden évben fogy. A kormányzat ezen igyekszik változtatni, a feladat az, hogy lebontsuk a gyermekvállalás útjában álló akadályokat - tette hozzá. Közölte, 2015-ben a termékenységi ráta 1,44 volt Magyarországon, ami hosszú idő óta a legmagasabb szám, ugyanakkor a jelenlegi termékenységi mutató mellett is 9 millió alá csökken Magyarország népessége 15 éven belül. Hangsúlyozta: "nem fogunk olyan otthonteremtési programot meghirdetni, elindítani, működtetni Magyarországon, ami a devizahitelekhez hasonló csapdába kergeti a magyar családokat. Olyan feltételeket, olyan szabályozást kínálunk, ami életszerű megoldásokat" ad. Novák Katalin közölte: a pénzintézetek által nyújtott adatok szerint február végéig 2346 csok-kérelmet fogadtak be, ezek összértéke 6 milliárd forint. Így átlagban az egy szerződésre jutó összeg 2,5 millió forint.