BPMK

Május 11. – a Közlekedési Kultúra Napja

2010 márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország – kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” (Decade of Action for Road Safety) 2011-2020 programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját.

A program a Föld valamennyi kontinensén május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében.

A május 11-ére meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált közlekedésre. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra népszerűsítése.
„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javításán dolgozik, hiszen közös érdek, hogy a közúti forgalomban a tolerancia és elegancia elve érvényesüljön. Az autósok, kerékpárosok, gyalogosok nem egymás versenytársai, abban pedig egészen biztosan egyformák, hogy a szerettei mindenkit hazavárnak” – mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján  május 11-én, Budapesten. A Művészetek Palotájában megtartott hagyományteremtő eseményen a fejlesztési tárca, annak társszervezetei és szakmai partnerei – így a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara – szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a magyar közlekedéskultúra fejlesztése érdekében támogatják a rendezvény célkitűzéseit. Az ország számos pontján az esemény hivatalos részét képező, a biztonságos és kulturált közlekedést hirdető önálló programok várják az érdeklődőket.

Dr. Bodor József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese kiemelte: „A közlekedési szabályrendszer betartása közös érdek, hiszen minden baleset emberi sorsokról dönt. Éppen ezért áll az NKH minden olyan rendezvény mellé, amelynek sikere emberéletek megmentését jelentheti.”
A szándéknyilatkozatot aláíró partnerek az ország különböző pontjain önálló rendezésben programokat indítanak. A szervezők az óvodások, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, a gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdéseire, és a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívják fel jobbító szándékkal a figyelmet.
 „A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) a szakmai program összeállítása során arra törekedett, hogy a közlekedők minél szélesebb táborához jusson el az üzenet: az év minden napja a kulturált közlekedés napja legyen” – tette hozzá dr. Tóth János, a KTE főtitkára.

A nyitónapon, Budapesten is nagyszabású rendezvények voltak, amelyek a GRSP Magyarország Egyesület koordinációjában, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Autóklub, a WHO Nemzeti Iroda és más résztvevők közreműködésével valósultak meg.
Az évtizedes program félidejéhez közeledve megállapítható, hogy hazánk jelentős eredményeket ért el a közeledésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás újabb erőfeszítéseket, az eddigi eredményes balesetmegelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel.

Rendező szervezetek
Az eseményre az NFM fővédnöksége, az NKH védnöksége, a KTI szakmai támogatása a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szakmai társtámogatása mellett, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozat szakmai koordinációjával, a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett, kiemelkedő tapasztalattal rendelkező partner szervezetek együttműködésével kerül sor.

Eseménykoncepció
Az esemény nyitórendezvényének sajtótájékoztató keretében május 11-én, Budapesten a Művészetek Palotája adott otthont. Ezt követően a közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra iránt elhivatott, reprezentatív szervezetek fél óránként az ország számos pontján az esemény hivatalos részét képező, a programba illő önálló, kapcsolódó rendezvényt tartanak.

A különböző programok az óvodások, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdésére valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívják fel jobbító szándékkal a figyelmet, valamint záróeseményként közlekedésbiztonsági ihletésű gyerekdal koncert hangzik el.

Fő üzenet
A Közlekedési Kultúra Napjának célja,hogy minden nap a kulturált közlekedés napja legyen. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a kulturált közlekedés iránt fogékony lakosság széles körű bevonása, valamint a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése.