BPMK

100 éves a magyar földgázszállítás

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum és az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezetése tisztelettel meghívja az érdeklődő mérnök kollégákat a 100 éves a magyar földgázszállítás című kiállítás vecsési megnyitójára. Helye: Vecsési Földgázszállító Üzem (Vecsés, Új Ecseri út). Ideje: február 17., 10 óra.

A kiállítást megnyitja: Trézsi Miklós, FGSZ Földgázszállító Zrt. Köszöntőt mond: Csallóközi Zoltán. A vecsési kiállítás részeként megemlékeznek az 50 éves Északi Telemechanikai Rendszerről, valamint több száz archív fotó és filmfelvétel lesz látható a kivetítőn és az érintőképernyős terminálon. A vecsési kiállítás megtekinthető: február 27-ig, előzetes bejelentkezéssel.

A következő linkről letölthető „Az FGSZ és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum 100 éves a magyar földgázszállítás című 2014 októberében Zalaegerszegen megnyílt vándorkiállításának katalógusa”, a 100 éves a magyar földgázszállítás c. kiadvány: https://fgsz.hu/content/kiadvanyok

Néhány gondolat a kiadványból: „Bevezetés és a hőskor

Színtelen, szagtalan. Nem látjuk, de nélküle ma az életünk szinte elképzelhetetlen. Ez a földgáz, amely mára az emberiség egyik legfontosabb energiahordozójává nőtte ki magát. A természetes földgázban rejlő lehetőségeket a kínaiak már több ezer éve kezdték kiaknázni, majd az újkori ipari méretű földgázhasznosítás úttörője az USA volt, ahol már a XIX. században Fredóniában fűtési célra termelték ki ezt az értékes energiahordozót. Európában – így Magyarországon is – a XX. század elején kezdett egyre nagyobb szerepet kapni a természetes földgáz. Ahhoz, hogy felhasználása széles körű legyen, meg kellett építeni a szállítóvezetékeket a termelők és a fogyasztók között. Magyarország a csővezetékes szállítás egyik úttörője volt Európában. A kezdetektől napjainkig a földgázfelhasználás évről évre dinamikusan növekedett, egy idő után jelentős mértéket ért el a tranzitálási igény is, mindezek következtében mára kiépült a közel 5800 km nagynyomású távvezetéket, 6 db kompresszorállomást és mintegy 400 gázátadó állomást magában foglaló országos földgázszállító-rendszer. A rendszer tulajdonosa és üzemeltetője ma az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.), amely feladatait siófoki központi irányítással és a vecsési, kecskeméti, hajdúszoboszlói, miskolci, kápolnásnyéki, valamint gellénházi földgázszállító üzemek segítségével látja el.

Az elmúlt 100 év története, a fontosabb állomásokkal

1914: Az Első Erdélyi Földgázvezeték Rt. kivitelezésében elkészült a 73 km hosszú Kissármás-Torda-Marosújvár gázvezeték, amely akkor Európa leghosszabb távvezetéke volt. A kissármási földgázmező felfedezése Papp Károly geológus nevéhez fűződik. A mezőségi területen zajló kálisókutatás során Kissármás határában az 1909-ben lemélyített 2. számú fúrásból váratlanul földgáz tört fel. A felfedezett földgázmező napi egymillió köbméteres hozamával Európa akkor ismert legnagyobb telephelye lett. Ez volt a magyar szénhidrogén-kutatás első korszakának legnagyobb eredménye…”

Ajánlotta: Sipos László, a TMMK alelnöke