BPMK

200 helyszínen több mint 400 program a Kulturális Örökség Napján

 Ez évben szeptember 16-án és 17-én kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai, amelyet idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium szervez. Számos helyszínen lesz lehetőség – sok esetben máskor nem is látogatható – műemlékek ingyenes megtekintésére, gazdag programkínálat keretében. A program, összhangban a Magyar építészetről szóló törvénnyel tanúsítja, hogy a nemzeti kultúra részét képző pótolthatatlan épületeket, műemlékeket és alkotásokat meg kell óvni, tisztelettel és szakértelemmel szükséges megközelíteni.

Az egész Európában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjának a jelentősége évről-évre növekszik mind a résztvevő országok és ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Hazánk szinte a kezdetek óta különböző központi témák előtérbe helyezésével igyekszik a gazdag épített örökség egy-egy területére ráirányítani a figyelmet, hogy érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára átélhető legyen, hogy milyen gazdag az építészeti örökségünk, műemlékállományunk.

Az idei év témája a „Velünk élő örökségünk” arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink részei, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodás – és életmódjába és értékei akkor hasznosulnak, ha nem holt épületként kezeljük őket, hanem körültekintően, illő tisztelettel, de használjuk azokat. Emellett azt kívánja hangsúlyozni, hogy megőrzésük, jókarbantartásuk valamennyiünk közös érdeke, közös felelőssége.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Lánszki Regő, országos főépítész és építészeti államtitkár beszédében kiemelte: „Hisszük, hogy az épített környezet védelme nemzeti összetartozásunkban biztos alapot jelent, hogy önmagán túlmutatva a találkozás és önazonosság tere lehet”. Ezt szolgálja az ősszel a parlament elé kerülő Magyar építészetről szóló törvény is, amely a műemlékek vonatkozásában megteremti az egységes szemléletű, országos műemléki rendszert, amelynek keretében 2025-ig elkészül a teljes műemléki felülvizsgálat, illetve a műemlékek megóvása és hasznosítása érdekében ösztönző- és támogató rendszert hív életre.

Olyan – a hétköznapokban zárt – épületeket nyitnak meg a nagyközönség számára, mint a budavári Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri székháza, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Emellett ingyenesen látogathatók lesz számos, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által üzemeltetett vár és kastély.

A szervezők továbbra is várják az eseményhez csatlakozni kívánó helyszínek jelentkezését. A hétvége részletes programjáról és helyszíneiről a http://oroksegnapok.gov.hu/ weboldalon található bővebb információ.