BPMK

V-4 országok mérnöki építményei 2. rész

A 2012-ben a Cseh Jogosult Mérnökök és Technikusok Kamarájának gondozásában megjelent Visegrádi (V-4) Országok Mérnöki Építményei c. ötnyelvű könyvsorozat első kötete után immár a második impozáns kötet kerülhet az érdeklődő olvasók kezébe.

„A V-4 országokban bekövetkezett társadalmi – politikai változások jelentős hatással voltak a mérnökök tevékenységére és a munkák elvégzésének lehetőségeire. Ezért a V-4 országok mérnöki kamarái és szövetségei XVII. találkozóján döntés született egy olyan új, közös kiadói projekt megkezdéséről, ami V-4 országok kortárs, 1990 után létrehozott mérnöki létesítményeit mutatja be (…) a megvalósított (1-2. kötetben bemutatott) mérnöki létesítmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy alkalmazkodva az új gazdasági lehetőségekhez, a jelen idők mérnöki alkotásai újból az európai élvonalhoz tartoznak.
Meggyőződésem, hogy az Olvasók sok újat, érdekeset fognak találni ebben a könyvben és számos élménnyel gazdagodnak” – olvasható Zygmunt Rawicki, a könyv krakkói főszerkesztőjének előszavában.
A 2014. október 10-én, Kassán, a 20. V-4 találkozón bemutatott II. kötetet a Lengyel Építőmérnöki Kamara (PIIB - www.piib.org.pl) és a Lengyel Építőmérnökök és Technikusok Szövetsége (PZITB – www.pzitb.org.pl) gondozásában, a V-4 országok szerkesztőinek közreműködésével készült, színes fotókkal, információban gazdag rajzokkal jól illusztrált közel háromszáz oldalas, A-4 méretű szakkönyvben bemutatott országonként hat-hat építmény közül a hazai fejezetek a következők:
- Dezső Zsigmond: Debreceni Nagyerdei Stadion;
- Pongor László, Holló Csaba: Eger, 50 m-es fedett versenyuszoda tartószerkezetei;
- Bodor Dezső, Istókovics Zoltán, Körmöczi Ernő, Szolga András: Az újjászületett szegedi Szent István téri víztorony és a mérnökpanteon;
- Bozsó Tamás: A budapesti 4-es metró megvalósítása és a Duna alatti átvezetése;
- Hídépítő Zrt., A-Híd Zrt., Magyar Doka Zsalutechnika Kft.: Kőröshegyi völgyhíd;
- Holló Csaba, Ficzere János (Hernádvíz Kft.): Kesznyéteni vízerőmű.

A kötet megrendelhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

Ajánlotta: Sipos László, az MMK Történeti Bizottság tagja