BPMK

Kiterjesztett és virtuális valóság

A kiterjesztett és virtuális valóság (Augmented and Virtual Reality (AR & VR)) a játékipar után kezdi meghódítani az üzleti világot is, ahogy a vállalatok kezdik felismerni a használatában rejlő lehetőségeket.

A játékok fejlesztése során használt szoftverek már elérhetőek bárki számára és az ezeken fejlesztett alkalmazásokat a boltban kapható AR & VR eszközökön lehet futtatni.
Kiterjesztett valóságról beszélünk, ha olyan eszközt használunk, amelynek a segítségével egyrészt látjuk a valós világot is, de emellett az eszköz további információt is kivetít a valós képre, ezzel kiterjesztve a valóságról emberi érzékszervekkel elérhető információk körét. Virtuális valóságról beszélünk, ha az eszköz egy teljes virtuális teret vetít szemünk elé, a valóságot pedig nem látjuk ezzel egyidőben. Terjedőben van még a Mixed Reality fogalma is, ami azt a valóságot jelenti, ahol már interakcióba léphetünk a kivetített objektumokkal, illetve az Extended Reality is, amely az előbbiekben leírt 3 fogalmat foglalja össze.
Az eddigi piaci tapasztalatok alapján a két megoldás felhasználási területe egyrészt szétválik, mivel a virtuális valóság jelenleg főleg a megjelenítésre koncentrál, így inkább prezentációs célokra, illetve oktatási feladatokra használható, míg a kiterjesztett valóság karbantartási, üzemeltetési vagy gyártástámogatási feladatok ellátására alkalmazható. Másrészt viszont ezek a területek egymást kiegészítik a vállalati folyamatok kapcsán, egy új gyár vagy épület építése esetén, vagy egy új berendezés beszerzése után VR-ben el lehet végezni a szakemberek oktatását, majd AR-ben segíteni lehet a karbantartási vagy gyártási munkájukat.
A témában való lehetséges együttműködési lehetőségekről tárgyalt 2020. június 9-én Kassai Ferenc BPMK elnök, Ott Károly CEO, InfoTeCo Kft, valamint Kelemen József kivitelezést felügyelő mérnök (KIFÜ).