BPMK

Közvetlen állami tulajdonba kerül a Paks II. atomerőmű fejlesztő társaság

A magyar államra ruházzák át a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelős társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 10,157 milliárd forint értékű részvényeit – erről döntött október 15-én az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése.

Az MVM közleménye szerint a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének megemeléséről is döntés született. A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül történik majd, a több mint 10 milliárd forintos vételárat pedig „két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég", a Deloitte Zrt. és az EY (korábbi nevén: Ernst&Young Kft.) által végzett független vagyonértékelés alapján kalkulálták ki. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, hogy megkezdje az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát - olvasható a közleményben. „A 21. század legnagyobb magyar beruházásának" megvalósulása érdekében az MVM csoport továbbra is együttműködik a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-vel az új blokkok építési projektje sikere érdekében.

Az MVM 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített előzetes vételárát. A tranzakció technikai zárását követően a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az EY független könyvvizsgáló elkészítette az új társaságok beszámolói alapján a végleges vételár kalkulációt. Eszerint az MVM az E.ON részére elutalt előzetes vételár összegéből 6,029 milliárd forintot visszakapott. A Déli Áramlat Magyarország Zrt. társtulajdonosa, a Gazprom 2014 júliusában megkezdte az egyeztetéseket az MVM Zrt.-vel arról, hogy a nemzetközi földgázvezeték végpontját az ausztriai Baumgartenbe tervezi áthelyezni, amellyel szükségessé vált a vezeték hazai szakaszát érintő új nyomvonal előkészítésének vizsgálata. Az új, mintegy 50 százalékkal hosszabb Röszke-Városföld-Rajka nyomvonal létesítésének előkészítése szükségessé teszi a közös tulajdonú társaság 10 milliárd forintos tőkeemelését, amelyhez az MVM Zrt. és a Gazprom azonos arányban járul hozzá. Az MVM közgyűlése elfogadta a társaság 2013-ra vonatkozó IFRS (International Financial Reporting Standards) nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerinti konszolidált éves beszámolóját. A nemzeti energetikai társaságnál tavaly bevezetett IFRS standardok a nemzetközi pénzpiacra való kijutás és összemérhetőség alapfeltételét jelentik, amely az SAP vállalatirányítási rendszer alkalmazása mellett tovább erősíti az MVM gazdasági tevékenységének transzparenciáját  – olvasható a közleményben. 

Az MVM Zrt. regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedően a társaság közgyűlése döntött a 7,48 megawattos, erdélyi Úz-völgyi Vízerőművet tulajdonló és üzemeltető romániai vállalkozás 90 százalékos részesedésének MVM általi megvásárlásáról, a KPMG által végzett független vagyonértékelés alapján. A közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport a tranzakcióval tovább erősíti megújuló termelői portfólióját.

Kormánybiztos: a döntések lerövidítését szolgálja a közvetlen állami irányítás

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán az újabb szerződések előkészítésénél a döntési mechanizmusokat le kell rövidíteni, ezért van szükség arra, hogy az MVM Paks II. Zrt. közvetlen állami irányítás alá kerüljön – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila felidézte: 2014 januárjában a kormány államközi megállapodást kötött Oroszországgal, ennek értelmében két új atomerőmű blokk építése van előkészítés alatt. A további megvalósítási szerződések előkészítése kiemelten fontos, a tulajdonosi döntések lerövidítése érdekében kerül át az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a Miniszterelnökség irányítása alá – közölte a kormánybiztos. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: három megvalósítási megállapodás előkészítése folyik. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátás és a kiégett üzemanyag kezelésének feladatait fogja meghatározni. Ezeknek a szerződéseknek az egyeztetése folyik az orosz féllel - közölte, hozzátéve, hogy a tervek szerint a megállapodások ebben az évben aláírásra kész állapotba kerülnek. Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság közgyűlésének szerdai döntéséről beszámolva elmondta: a 2012 júniusában alapított MVM Paks II. Zrt. közvetlen állami tulajdonba kerül, de az MVM Csoport továbbra is támogatja a 21. század legnagyobb beruházását. Az MVM érdekelt abban, hogy a jövőben is biztonságosan, nagy mennyiségben, elérhető áron villamos energiát tudjon szolgáltatni – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. (MTI)