BPMK

A mérnökök által létrehozott termékek szabnak irányt a gazdaság fejlődésének

A műszaki szakemberek hatékonyságnövelő technológiai tudása adja a szakmai hátterét az európai élmezőnybe tartozó magyar gazdasági növekedésnek, a külföldi beruházók hazánkba településének – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter július 22-én, Budapesten.

A tárca a Magyar Mérnökakadémiával, a Magyar Mérnöki Kamarával és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével kötött együttműködési megállapodást a technikai, technológiai fejlődés elősegítése, a mérnökképzés népszerűsítése érdekében.

A magyar gazdasági növekedés már tavaly is a legjobbak közé tartozott, az idei első negyedévben pedig a legmagasabb volt Európában. A kormányzati intézkedések helyes irányát és a kiváló műszaki szakemberek nemzetközi elismertségét igazolja az is, hogy 2018-ban 98 külföldi cég döntött nagyberuházása magyarországi megvalósításáról – fejtette ki Palkovics László.

A miniszter elmondta, hogy míg 2012-ben a felsőoktatásba felvételizők 21-22 százaléka jelentkezett az ún. MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai) képzésekre, az azóta elvégzett sikeres munkának köszönhetően ez az arány idénre 30 százalék fölé nőtt. A mérnökszervezetekkel való együttműködés új alapokra helyezésétől a minisztérium a műszaki szakmák megbecsültségének további növekedését, az utánpótlás mennyiségi és minőségi bővülését várja – hangsúlyozta Palkovics László.
A létrejött megállapodás alapján a mérnökszervezetek a technikai, technológiai fejlődés elősegítése érdekében vállalkoznak rendszeres szakmai egyeztetésekre, állásfoglalások készítésére, stratégiákkal kapcsolatos javaslattételre. Kiemelt cél a mérnökképzés népszerűsítése, a fiatal szakemberek képzésének, munkájának támogatása, a nők-férfiak arányának javítása a felsőoktatásba jelentkezők körében. Közös törekvés a műszaki területeken működő vállalatok segítése, az ipar 4.0 kihívásaira való felkészülés és felkészítés, a versenyképességet erősítő innováció ösztönzése is.

(ITM Kommunikáció)