BPMK

Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer létrehozása

A Szupergyors Internet Program keretein belül megvalósuló HTMR projekt (KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15-2016-00001) rendszerfejlesztésének harmadik szakasza lezárult. Ezen időszak eredményeinek beszámolásáról, a HTMR megvalósításának, előrehaladásának bemutatásán túl, a Szupergyors Internet Program eredményeinek ismertetéséről tartott sajtótájékoztatót a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) február 16-án.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, elindult, sőt már félidőben van a Szupergyors Internet Program. Célja, hogy a nagyarányú hálózatfejlesztések eredményeképp 2018 végére minden magyar családnak lehetősége legyen a legalább 30 Mbit/s sebességű szupergyors internet-szolgáltatás igénybevételére. Debreczeni Győző szerint a közvetlen gazdasági haszonnál még fontosabb a program társadalmi vetülete, a létrejövő stabil infrastruktúrának köszönhető, minden területet érintő digitalizáció. Elmondható, hogy bár a megvalósítás időtávjában félúton jár a program, az eredmények azt mutatják, hogy az ütemezett feladatok befejeződtek, sőt mivel a GINOP 3.4.1 pályázat nyertesei ismertek már és támogatási szerződéseiket is megkötötték, így akár túlteljesítésről is beszélhetünk.  
A SZIP keretein belül valósul meg a HTMR projekt. A HTMR legnagyobb eredményei közé sorolható az egységes adatbázis létrejötte ésa helyi közigazgatás átszervezésének és gazdálkodási folyamatainak megszervezésének támogatása az abból nyerhető információkkal. Jelenleg a legfontosabb feladat, a maping, az előtervezés és az üzleti modell kialakítása után a pályázatok értékelése, különös tekintettel a felügyelő mérnökök támogatására; egy IT biztonsági audit végigfuttatása, majd annak éles indítása; szolgáltatói workshopok szervezése, illetve a teljes funkcionalitású rendszer átvétele, melynek tervezett időpontja 2017. nyara.

Kapcsolódó cikkek: