BPMK

Az építőipar felismerte a digitalizáció szükségességét, de alig tesz lépéseket

Az építőipar szereplőinek 93 százaléka felismerte a digitalizáció fontosságát, ugyanakkor szinte senki sem tesz megfelelő lépéseket ennek érdekében – állítja a Roland Berger német stratégiai elemző és tanácsadó cég friss tanulmányában.

A vállalat szakértői Németországból, Ausztriából, és Svájcból 40 építőipari vállalat és építőanyag beszállító cég véleményét kérdezték a digitalizációban rejlő potenciálról, és arról, hogyan haladnak az alkalmazásával. A felmérés azt mutatja, hogy az építőipari vállalatok kevesebb mint 6 százaléka használ digitális tervezési eszközöket a folyamat elejétől a végéig. Németországban az iparág termelékenysége mindössze 4 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedben, miközben a teljes német gazdaság termelékenysége 11 százalékkal nőtt ugyanazon időszak alatt, köszönhetően az ipar 34 százalékos és a másodlagos szektor 27 százalékos növekedésének. A Roland Berger tanulmány négy kulcselemet határozott meg - a digitális adathasználat, a digitális hozzáférés a fogyasztókhoz és a beszállítókhoz, az automatizáció növelése és az összekapcsoltság kiterjesztése -, amelyeket kivétel nélkül alkalmazniuk kell a vállalatoknak az értéklánc teljes folyamatában a termelékenység maximalizálásához.
Az elemzés rámutatott, hogy az "Építkezés 4.0" -t támogatandó és megkönnyítő több szoftvert és applikációt fejlesztettek már ki. Ezek a szoftverek akár 10 százalékot is lefaraghatnak a költségekből a beszerzés területén, amely leginkább gátja a digitális fejlődésnek. Az építőipari logisztikában pedig szoftveres segítséggel az építőanyag pont akkor érkezik az építkezésre, amikor arra szükség van. Az ilyen just-in-time szállítási módszerekkel csökkenthető a raktározáshoz szükséges hely és költség, éppúgy, mint az építőmunkások munkájának azon része, amelyet az alapanyagok mozgatásával, a terep rendezésével vagy azzal töltenek, hogy az építőanyagokat keresik. Ez most a munkaidejük akár 70 százalékát is kitöltheti. Hasonlóképpen az okos, összekapcsolt építőgépek is segítenek a kapacitás-kihasználás optimalizálásában. A tanácsadó cég kiemelte a mobilalkalmazások jelentőségét is, amelyekkel az építőipari szereplőik teljes körűen kielégíthetik a megrendelők esetlegesen váltakozó igényeit. Az épület információs modell (BIM) pedig már most kiemelten fontos az építőiparban lehetővé téve a digitális szimulációt az építkezés előtt, csökkentve a tervezési hibákat és potenciális extra költségeket. A modell használatát néhány európai országban az állami infrastruktúra beruházások esetében ma már kötelezővé tették, 2020-tól Németországban is az lesz. (MTI)