BPMK

Látogatóközpont és megújuló park

Mezőgazdasági kutatásokról közérthetően – ezt kínálja minden érdeklődő számára az a látogatóközpont, amely Martonvásáron épül a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának tervezett új, 21. századi kutatási feltételeket teremtő tömbje mellett.

A létesítmény megvalósításáról ünnepélyes keretek között írtak alá megállapodást az MTA, az akadémiai kutatóközpont és a város vezetői.

„A társadalmi, gazdasági, környezeti változások arra ösztönzik a tudomány művelőit, hogy minél pontosabb válaszokat adjanak az emberiség számára nehézséget jelentő problémákra. Ilyen például a globális felmelegedés, a szárazság, illetve a megváltozott körülmények között még hatékonyabb eljárásokra kényszerülő élelmiszer-termelés. E kihívásokkal Magyarországnak is szembe kell néznie. A tudomány akkor képes feladatát elvégezni, ha olyan agrártudományi kutatóközpont jön létre, amely tudásánál, felszereltségénél és kapacitásánál fogva alkalmas arra, hogy a mezőgazdasági kutatások élére álljon” – mondta a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontban tartott sajtótájékoztatón Lovász László, az MTA elnöke.
Mint azt az Akadémia vezetői tavasszal bejelentették, a szellemi kapacitás és a tudományos infrastruktúra új súlypontjaként az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában épül meg az új Agrár-Innovációs Centrum. Az összesen 9,8 milliárd forintos beruházással a magyar mezőgazdaság igen fontos erőforrása jön létre. A központban egyebek mellett a klímaváltozás miatt szükségessé vált kutatásokat végeznek, így például az időjárás változásainak ellenállóbb vagy az extrém körülményekhez jobban alkalmazkodó növényeket nemesítenek, valamint a klímaváltozás nyomán Magyarországon újonnan megjelent kórokozófajokat is vizsgálnak majd. A fejlesztés részét képezi egy 3 milliárd forintos infrastruktúra-megújítást szolgáló támogatás. Ez lehetővé teszi a növények alkalmazkodóképességének tanulmányozását a teljes növény szintjétől a sejt- és molekuláris szintekig. Vizsgálhatóvá válnak a növények extrém környezeti hatásokra adott anyagcsere-, illetve génaktivációs válaszai.
A kutatócentrummal együtt a beruházás részeként egy mezőgazdasági ipari park, valamint egy látogatóközpont is létrejöhet További képek a megállapodás aláírásárólMartonvásáron. Ez utóbbi megvalósításáról írt alá háromoldalú megállapodást Lovász László, Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere.
A tervek szerint 2018 márciusára 800 millió forintos beruházással megvalósuló, interaktív kiállítást is magában foglaló látogatóközpont az agrártudományi kutatásokat mutatja majd be közérthetően minden korosztály számára, amelyen az érdeklődők megismerhetik a tudományos vizsgálatok módszereit és legújabb eredményeit.
Balázs Ervin arra hívta fel a figyelmet, hogy a hamarosan megkezdődő munkák az új kutatóközpont, valamint a látogatóközpont építése mellett a martonvásári Brunszvik-kert felújítására is kiterjednek.