BPMK

Nyolc hónapig tart a Puskás Ferenc Stadion bontása

A tervek szerint nyolc hónapig tartanak majd a Puskás Ferenc Stadion már jelenleg is zajló bontási munkálatai. Az új aréna építése idén decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be.

A Nemzeti Sportközpontok közleménye szerint a létesítményben jelenleg a közművek kiváltása, a földrézsűk bontása és egyéb értékmentő bontási munkálatok zajlanak, várhatóan március második felében indul meg a nagyméretű vasbeton szerkezetek elbontása.
A stadionban 50 ezer köbméter beton és vasbeton vár bontásra, amivel 13 úszómedencét lehetne megtölteni. Ezenfelül az építkezés ideje alatt közel 170 ezer köbméter föld - 5 városligeti Királydombbal megegyező mennyiség - kerül megmozgatásra. Ebből 40 ezer köbmétert visszatöltenek az építkezés során, 60 ezer köbmétert újrahasznosítanak más helyszínen és közel 70 ezer köbméter kerül lerakóhelyre.
Az 1953-ban átadott stadion állapota az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben leromlott. A felső karéjt legutóbb 1996-ban a Hungária együttes koncertjén lehetett megnyitni a nagyközönségnek.
A bontás már zajlik, az NSK pedig közleményében kiemelte, hogy a régi stadion - hasonlóan a Groupama Arénához - tovább él majd az új épületben. A törmelékek jelentős részét ugyanis beépítik és újrahasznosítják majd a megépülő stadionban. Az épülő új aréna a világ legkorszerűbb sportlétesítményeivel is felveszi a versenyt, a toronyépület az újjávarázsolt létesítménynek is szerves része lesz, de korszerűsített formában jelennek majd meg az épületben az egykori Népstadion jellegzetes pilonsorai. Az NSK megjegyezte, hogy a lelátó közelsége igazi futballhangulatot fog kölcsönözni a létesítménynek a jobb rálátást biztosító, meredekebb, fedett nézőtér pedig javítja a szurkolói élményt.
A magyar labdarúgó-válogatott leendő otthona futballmeccsen 63 ezer, míg koncerten több mint 70 ezer ember befogadására lesz alkalmas, emellett konferenciaközpontként és multifunkciós rendezvényközpontként is üzemel majd.
Az új épület a legnagyobb világsztárok fellépéseinek is otthona lesz, immár világszínvonalon. A stadion várhatóan 2019-re készül el, az azt követő évben pedig a földrész legjobb labdarúgó-válogatottat látja vendégül, mivel Budapest lesz az egyike annak a tizenhárom városnak, amely az Európai Labdarúgó Szövetség újításának köszönhetően otthont adhat a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek. Az új Puskás Ferenc Stadionban három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd. (MTI)