BPMK

A teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét kiépítené a főváros

A Főpolgármesteri Hivatal kezdeményezte a Római-parti védműtervek engedélyezési eljárásának megszüntetését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, hogy a beruházást kibővíthesse, és a védmű a teljes Csillaghegyi-öblözetet védje – jelentette be Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes január 7-én.

A nol.hu azt írta, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság júliusban ismertté vált állásfoglalásában egyértelműsítette: a vízparti mobil gát terve nem kaphat vízjogi engedélyt. A főpolgármester-helyettes az MTI megkeresésére közleményében cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a védművet nem a part mentén építenék. Azt írta: a Fővárosi Önkormányzat, a III. kerület és az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa továbbra is a part mentén építené meg a védművet úgy, hogy a Csillaghegyi-öblözet, valamint az Aranyhegyi- és a Barát-patak torkolatát is védje. Az áttervezés miatt december 23-án kezdeményezték az engedélyezési eljárás megszüntetését. Utalt arra, hogy a 2013-as dunai árhullám veszélyeztette az Aranyhegyi-patak töltését, és a Barát-patak torkolatánál is beavatkozásra volt szükség. A Csillaghegyi-öblözet területén egy esetleges árvízi elöntés 55 ezer ember biztonságát veszélyezteti. A Fővárosi Önkormányzat a 2013-as árvíz után az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsához fordult objektív szakmai véleményért – tette hozzá. A Tudományos Tanács tavalyi jelentésében határozottan a mellett foglalt állást, hogy „az öblözetet a Duna felől védő műnek a mértékadó árvízi terhelés kivédésére alkalmas szerkezetben, a szükséges biztonsággal a parton kell megépülnie". A Fővárosi Önkormányzat ennek megfelelően valósítja meg a beruházást, kibővíti a műszaki tartalmát – közölte főpolgármester-helyettes.
Tavaly módosult a mértékadó árvízszintekről szóló rendelet, így az eredetileg tervezettekhez képest átlagosan 110 centiméteres magasítás lenne szükséges a Római-partnál. Bár a hatályba lépett jogszabályt a folyamatban lévő eljárásokban nem kellene alkalmazni, az önkormányzat mégis a beruházás kibővítéséről döntött. (MTI)