BPMK

Járműipari kutatóközpontot hoz létre a győri egyetemen az MTA

Járműipari kutatóközpontot hoz létre a győri Széchenyi István Egyetemen a Magyar Tudományos Akadémia; erről június 25-én Budapesten írt alá együttműködési megállapodást Lovász László, az MTA elnöke és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke.

Lovász László közölte: azonnal elkezdődik a Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központjának (J3K) kialakítása, s ebbe "egyenlő arányban szállnak be a felek". A J3K kialakításának költségeiről szólva annyit mondott el, az "jelentős összeg, amely jelentős kutatásokat tesz lehetővé", a kiadásokban pedig egyenlő arányban szállnak be a résztvevő felek. Hangsúlyozta: a legfejlettebb államokban is hosszú, rögös út vezet az alapkutatásoktól az innovációig, s ha fel akarunk zárkózni, meg kell könnyíteni az előrehaladást. Megemlítette: az alapkutatásokban dolgozóknak világpiaci versenyben kell helytállniuk, s vétek volna nem kihasználni azok tudását, akik erre képesek. Hagyományaink vannak és a jövőt fogjuk alakítani - jegyezte meg az eseményen Thomas Faustmann, utalva arra, hogy nem csupán a járműipar, de az egész társadalom hatalmas változások előtt áll. A globalizáció világában pedig mindennél fontosabb a gyors tudástranszfer.
Földesi Péter, az SZE rektora elmondta,  a kutatóközpont az egyetem már meglévő erőforrásainak jobb kihasználásában is szerepet kap, így viszonylag kevés pénzből nemzetközi eredményeket érhet el. Győr és a régió az elmúlt időszakban sikert sikerre halmozott - jegyezte meg az eseményen Borkai Zsolt, a város polgármestere, hozzátéve, ennek alapja az összefogás, az együtt gondolkodás, aminek fontos eleme az egyetemmel való együttműködés is. (MTI)