BPMK

Könyvbemutató a Makadám Klubban

„Kereszteződések” címmel, magánkiadásban jelent meg Kálnoki-Kis Sándor könyve. A március 21-i teltházas könyvbemutatón Kassai Ferenc BPMK-elnök köszöntötte a Makadám Mérnök Klubban megjelenteket. Az esemény moderátora Töröcsik Frigyes volt.

Ahogy fogalmazott, öröm és megtiszteltetés volt a rendezvény házigazdájának lenni. Kiemelte, rendkívül fontos hagyatékot jelentenek régi nagyjaink visszaemlékezései, hiszen ezek az írások nem csak a kortársaikat repítik vissza az időben, de a jövő generációinak is fontos útmutatást adhatnak.

A könyv családtörténet, életrajz, szociográfia és szakmai visszaemlékezés egyben. Különlegessége a könyvnek, hogy Kálnoki-Kis Sándor felesége családi lektorként, sportújságíró fia szerkesztőként, leánya a kiadás marketing tanácsadójaként dolgozott rajta. A könyv szakmai lektora Timár András volt. A könyv egyben megható, szerény, őszinte és vagány; bírál, kritizál és elismer – fogalmazott Töröcsik Frigyes a bemutató moderátora.
Olvashatunk a debreceni születésű szerző gyerekkoráról, családi és baráti kapcsolatairól, a zenéhez fűződő viszonyáról, pályafutásáról és életének három legfontosabb helyszínéről – családi származása révén Erdélyről, Debrecenről és Budapestről is.

Mi inspirálta az írót? – hangzott el a kérdés. „Évek óta bíztattak családi, baráti és kollegiális körben a fehér asztal melletti beszélgetésekkor, hogy történeteimet írjam le, mert hanem el fognak veszni. 2016-ban, Halottak napja után megtudtam, hogy a háromszéki Vargyason unitárius esperes dédapám 86 évesen, két 100 oldalas iskolai füzetben írta le emlékiratát. Miután elolvastam, rádöbbentem, hogy őt ugyan nem ismertem, de apám, aki édesapja korai halála miatt a vargyasi paplakban nőtt fel, mi mindent adott át nekem abból, ami ott le volt írva. Dédapám füzeteit unokatestvéreimmel könyvvé szerkesztettük és 2017 májusában Vargyason, majd júniusban Budapesten bemutattuk. Szeptemberben felhívott a helyi lelkész, hogy a paplak sütőházának (nyári konyha kemencével) padlásán talált egy képet három gyerekről, felismerem-e őket esetleg? Nem lehetett nem felismerni: nagybátyám, apám és nagynéném volt rajta. A kép 1917-ben készült, 100 év után került elő. Ma már restaurálva a szobám falán függ. Ezen én elgondolkoztam, és a korábbi már évek óta kapott bíztatást elfogadva 2017. december 28-án megírtam az előszót” – mesélte Kálnoki-Kis Sándor.    
A szerző 1960 óta a KTE tagjaként hosszú ideig a Városi Közlekedési Tagozat vezetőségében és az Egyesület társelnökeként tevékenykedett. A Magyar Mérnöki Kamara alapító tagja, hosszú időn keresztül a Közlekedési Tagozat küldötte.

15 éves közlekedés tervezői, egyetemi tanársegédi gyakorlat után 1975-től a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet igazgatója, a rendszerváltás átmenetében közlekedési miniszterhelyettes, majd helyettes államtitkár, végül nyugdíjazásáig a MÁV Zrt. elnökeként vett részt az urbanisztika és a közlekedés szakmai irányításában. Az utóbbi 25 évben tanácsadóként tevékenykedett nagy ingatlan fejlesztések közlekedési kapcsolatainak, valamint kiemelten Debrecen és Törökbálint közlekedésfejlesztési feladatainak megoldásában. Az emlékirat a szerző szakmai tevékenységét a családja történetével összefonódva tartalmazza, 400 oldalon, több mint 800 illusztrációval kortörténeti dokumentumként egy mérnök szemével.

A könyv a +36 30 960-7740 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen rendelhető meg, 5000 Ft vételáron és a kapcsolatfelvételkor történő megegyezés szerint a szerző lakásán, vagy postai úton vehető át.