BPMK

Egy év alatt 14,7 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusihoz mérten 1,4 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése – jelentette november 12-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban, augusztusban 13,5 százalékos volt az építőipari termelés éves visszaesése és 1,9 százalékos a havi emelkedés. Az épületek építése 9,1 százalékkal, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent szeptemberben.
Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 17,3 százalékkal, az egyéb építmények építésében 22,6 százalékkal, a speciális szaképítésben 7,5 százalékkal esett vissza a termelés. A megkötött új szerződések volumene 7,4 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9 százalékkal nagyobb volt. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,8 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 27,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,1 százalékkal, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben pedig 7,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. (MTI)