BPMK

Kiállítás nyílt a svájci Gotthárd-bázisalagút építésének történetéről

A majdnem 17 évig épült, 57 kilométer hosszú svájci Gotthárd-bázisalagút építésének történetéről Gottardo 2016 címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben.

A svájci nagykövetség szervezésében megvalósuló tárlat a világ leghosszabb vasúti alagútjának történelmi, gazdasági és technológiai vonatkozásaiba vezeti be a látogatót informatív és szórakoztató módon. Bemutatják az építkezéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, valamint a különféle technológiai kihívásokra adott mérnöki megoldásokat. A fotókkal illusztrált tárlatnak része egy modellvasút is. A kiállításon kiderül többek között, hogy a júniusban átadott alagút építésnél 28,2 millió tonna sziklát termeltek ki, amelynek egy jelentős részét beton formájában visszaépítették a hegybe. A Gotthárd-bázisalagút nem csupán a valaha épült leghosszabb, de egyben a világ legmélyebb vasúti alagútja is. A szeptember 28-ig látható, fotókkal illusztrált kiállításnak része egy modellvasút is. Az Alpokon átvezető vasútvonal a svájciak precizitását, vállalkozói, innovációs készségét és a vasút megbízhatóságát jelképezi. Csaknem 2600, számos országból érkezett szakember adta tudását a projekthez.
A vasúti kerékgyártás úttörőjét, Ganz Ábrahámot különösen szoros kapcsolat fűzte a vasúthoz; ezért lett a Gotthárd-alagutat bemutató kiállítás budapesti helyszíne a svájci származású iparos egykori öntödéje, a mai Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény.
A múzeum a Grand Tour of Switzerland Magyarországon interaktív térkép egyik helyszíne is, ami a svájci nagykövetség egyik legfontosabb programja ebben az évben.