BPMK

Digitalizáció az építőiparban – Műegyetemi Épületgépész Nap

Pár évtizeddel ezelőtt a logarléc, a zsebszámológép, a skiccpausz, a Richter körző készlet, a Rotring tuskihúzó és a pauszrajzok voltak a gyakorló tervezők eszközei. Ma a nagyteljesítményű számítógépek, kifinomult szoftverek, applikációk napi használata mellett a mesterséges intelligencia (AI) útkeresésének lehetünk tanúi.

A digitalizáció területén a változások folyamatos ütemű gyorsulását láthatjuk, ezért döntött úgy a BPMK és a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, hogy hogy a Digitalizáció az építőiparban mottó jegyében szervezi meg november 24-én, a BME E épületében az idei Műegyetemi Épületgépész Napot. Megkerülhetetlen a téma, ami a szakmai életet uraló energiahatékonysági kérdéskörök mellett jelen van és állandó tanulást vár el mindenkitől. Nemcsak az idősebb, de az Y és Z generáció tagjaitól is. A Műegyetemi Épületgépész Nap hosszú évek óta az évet lezáró épületgépész szakmai továbbképzés, konferencia és kiállítás. Ebben az évben mintegy félezer résztvevővel, két nagyelőadóban párhuzamosan zajlottak a szakmai előadások. További programok voltak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciája, illetve a végzős hallgatónak kiírt pályázat.

„A” terem: BIM – Célok, elvárások és lehetőségek   

Köszöntőt mondott dr. Csoknyai Tamás tanszékvezető (BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék). A BIM egy létesítmény megosztott digitális megjelenítése, amely segíti a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés folyamatait, megbízható alapot teremtve a döntések meghozatalához. (ISO 19650) Az elhangzott előadások átfogóan foglalkoztak a BIM használatához kapcsolódó kérdéskörökkel, részletesen bemutatva, hogy: Mi a BIM? Miért hatékony eszköz? Miért használjuk? Mi a célja? Melyek a megrendelői elvárások és követelmények? Meggyőzően, számokkal, adatokkal, tényekkel került bemutatásra, hogy miért kell növelni a szervezetfejlesztést és a digitalizáció további térnyerését az építőiparban a produktivitás érdekében. A fejlesztések túlzottan technológia fókuszúak az emberi kompetenciák, a folyamatok és az üzletvitel fejlesztésével szemben. Előadók voltak: András-Tövissi Balázs, Rónai András és Kovács Ádám.

„B” terem: Az épületenergetikai követelmények változásai

Köszöntőt mondtak Szőllőssy Gábor, a BPMK elnöke és dr. Hős Csaba tudományos dékánhelyettes (BME GPK). Ismert célkitűzés az Energy Roadmap 2050, azaz 2050-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95%-kal való csökkentése az 1990 szinthez képest. A cél eléréséhez az EU eszközök EED – energia-hatékonyság, épületfelújítás ösztönzése, Ecodesign – termékek energia-hatékonyságának növelése, RED – megújuló energiaforrások növelése, és az EPBD – épület-energetikai minimum-követelmények, épületek tanúsítása. Az utóbbi témát járták körbe az előadók, mivel az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet 2023. november 1-től hatályos, azaz már csak új tanúsítvány állítható ki. Ismertetésre kerültek szabványok, alkalmazható számítási módszerek, követelményszintek és részletekbe menően bemutatásra kerültek a tanúsítás menetének változásai. Előadók voltak: dr. Csoknyai Tamás, dr. Szalay Zsuzsa és dr. Horváth Miklós.

A mottó gondolatköréhez kapcsolódva a további előadások gyártók részéről hangzottak el, amelyek, mint tudásközpontok szakmai szerep vállalásaiból kiemelkedő helyet foglal el az oktatás különböző szintjein a tudásmegosztás. Az előadók a szakterület elismert és kiváló képviselői voltak, akiktől első kézből kapott hiteles tájékoztatást a hallgatóság napjainkat és jövőnket közvetlenül befolyásoló szakterületekről, a digitalizáció térhódításáról, a digitális megoldások egyre növekvő mértékű megjelenéséről az új fejlesztésű termékekben.

A BKIK konferencia keretében többek között Koji László, a BKIK általános alelnöke, az ÉVOSZ elnöke adott elő A digitalizáció hatása az üzleti magatartásra. Helyzetértékelés és várakozások címmel.

A diplomaterv és szakdolgozat pályázat győztesei:

Tervezés kategóriában: Csereklyei Anna Mária (BME): Energiahatékony adatközpont hűtéstechnikai koncepcióterve. Kutatási kategóriában: Kiss Gyula Richárd (BME): Napelemes energiatermelés lakóépületben való helyszíni felhasználásának vizsgálata épületenergetikai szimulációval.

A napot egy igazán családias esemény a The ÉPGÉP All Stars zenekar koncertje zárta a BME Stokes laborjában.

A Műegyetemi Épületgépész Nap fő támogatója az idén 30 éves Schako Kft., kiemelt támogatók: Belimo, IDM Hőszivattyú, Grundfos, Mitsubishi Electric, Roth, Siemens és Trox.

Az eseményről készült képgalériát az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg: https://talalkozzunk-muegyetem.hu/gal%C3%A9ria/2023.html