BPMK

Megjelent az első METÁR-tender

Idén összesen 1 milliárd forintra lehet pályázni a megújuló energia-alapú áramtermelést támogató METÁR-rendszer első tenderkiírásában. A Magyarország energiafüggőségének mérséklését célzó, költséghatékony fejlesztések éves támogatási kerete már jövőre 2,5 milliárd forintra nő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére elérhetővé vált a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (METÁR) első tenderkiírási dokumentációja. A tender elvárt célja, hogy a megújuló energia-alapú áramtermelési kapacitások a korábbi támogatásoknál kisebb költséggel valósuljanak meg.

Az elmúlt évek támogatásainak köszönhetően a beruházók termelési technológiákkal kapcsolatos műszaki és üzemeltetési kockázatai jelentősen csökkentek. Az első tender fogadtatása pontos képet ad arról, hogy a hazai piac felkészült-e a megújuló energia-alapú áramtermelő projektek árversenyben történő kiválasztására.

Az első, 1 milliárd forintos keretösszegű felhívás tapasztalatainak levonását követően további pályázatok megjelentetése várható. Az évenkénti támogatási keret 2020-tól 2,5 milliárd forintra nő.

Az első pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges információk a tender kezelője, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján érhetőek el: http://www.mekh.hu/metar-tender

A pályázati dokumentációk 2019. november 4.-én 8 órától 2019. december 2.-án 15 óráig nyújthatók be a honlapon közzétett Kiírási dokumentumban meghatározottak szerint.