BPMK

Lezárult az ITM építőipari technológiakorszerűsítési programjának idei első üteme

Az építőipari vállalkozások több mint háromszoros, 19,3 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be 177 kérelemben az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program 2019. évi első kiírásában meghirdetett 6 milliárd forintos keret terhére – tájékoztatta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és - szabályozásért felelős államtitkára az MTI-t.

A bemutatott projektek bírálatának eredményeként támogatásra javasolt 77 építőipari vállalkozás átlagosan 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A teljes javasolt összegből 61 százalékban magasépítési, 32 százalékban mélyépítési, 7 százalékban mérnöki szolgáltatási projekt jutott támogatáshoz – részletezte az államtitkár.
A támogatás célja, hogy a hazai építőipari beruházások az elvárásoknak megfelelően, magas műszaki színvonalon valósuljanak meg, amihez fejleszteni kell az építőipari ágazat hatékonyságát, korszerűségét, növelni kell a vállalatok versenyképességét.
Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt három évben folyamatosan bővült az építőipar, 2019 első öt hónapjában több mint 40 százalék volt a növekedés, míg a termelékenység tavaly 23 százalékkal nőtt. 2015-ben 7600, 2018-ban pedig már tízezerrel több, 17 600 lakás épült Magyarországon. A tárca arra számít, hogy idén 22-24 ezer között lehet a megépülő új lakások száma.
A trendet látva a magyar kis- és közepes méretű vállalkozásoknak juttatott technológiaváltó támogatás abban játszik jelentős szerepet, hogy a magyar vállalkozások képesek legyenek lépést tartani az építésgazdaság keresleti oldalával. Továbbra is cél, hogy a magyarországi megrendeléseken, ahol csak lehetséges, magyar munkavállalók és magyar vállalkozások dolgozzanak – nyomatékosította György László.
A program következő körének meghirdetése 2019 őszén esedékes, 3 milliárd forint keretösszeggel – tájékoztatott az államtitkár.