BPMK

XI. LED konferencia az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem adott otthont a Világítástechnikai Társaság szervezésében megvalósuló (VTT) XI. LED Konferenciának. A rendezvény témája „Fenntarthatóság és környezettudatosság a világítástechnikában”. Az esemény az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. Az országos szakmai konferencia február 5-én kezdődött, amelyen részt vett Kassai Ferenc BPMK-elnök.

Az Óbudai Egyetemen megrendezett kétnapos konferencián a világítástechnika legújabb eredményeinek ismertetése mellett a hazai tervezés és kivitelezés friss eredményeiről számolnak be a szakemberek.
Prof. dr. Kovács Levente rektor köszöntötte a konferencia résztvevőit. Hangsúlyozta, az egyetem vezetése büszke arra, hogy az Intézmény, mint hazánk vezető, gyakorlatorientált műszaki felsőoktatási intézménye helyet adhat a LED Konferenciának. Elmondta, hogy az előadók között szerepelnek a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatói és számos kis-, közepes- és nagyvállalatok képviselői. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bolygó védelmében, a környezetbarát megoldások keresésében felelőssége van a műszaki szakembereknek is, akiknek az a dolga, hogy az emberiség javára cselekedjenek mindennapi tevékenységük során, legyen szó oktatásról vagy éppen a tudomány határainak feszegetéséről. Az Ipar 4.0, avagy a digitalizált ipar korában különösen nagy a jelentősége az ilyen és a hasonló tudományos tanácskozásoknak.
Nagy János, a VTT elnöke emlékeztetett, hogy az első LED Konferenciát is a hazai világítástechnikai mérnökök képzésének fellegvárában, az Óbudai Egyetemen tartották. A kapcsolat azóta is kiváló a két fél között.
Az éghajlatváltozás következményeitől való félelem ismét az érdeklődés középpontjába helyezte az energia-hatékony technológiákat. A LED világítás megkerülhetetlen eleme az okos városok infrastruktúrájának, a modern járművilágításnak, az intelligens, közel nulla energiaigényű épületeknek. A konferencia szervezésével az a cél, hogy az egyetemi szakemberek, fejlesztőmérnökök, világítástervezők, építészek, a világítási hálózat üzemeltetői és karbantartói együtt keressék az energiakorszerűsítés gyakorlatban kivitelezhető, Magyarországon megvalósítható formáit. A VTT elnöke örömét fejezte ki, hogy idén ismét az Óbudai Egyetem ad otthont a LED Konferenciának. Az egyetemi környezet megkönnyíti a hallgatók bevonását a szakmai beszélgetésekbe, és ezáltal nemcsak szakterületek, hanem generációk közötti párbeszéd is kialakulhat, ami elengedhetetlen, amikor jövőbemutató világítástechnikai alkalmazásokról esik szó.
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti, stratégiai államtitkára „Gazdasági növekedés a teremtett világ megőrzésével” címmel tartott előadást. Kijelentette, hogy Magyarországot klímasemleges gazdaságú országgá lehet tenni 2050-re, de a kormány álláspontja szerint a klímaváltozás mérséklésének költségeit azoknak kell állniuk, akik okozták, illetve okozzák. A klímasemlegesség eléréséhez mintegy 50 ezer milliárd forintra van szükség, tehát a következő 30 évben a GDP 2-2,5 százalékát kell a környezetvédelmet segítő beruházásokba fektetni évente. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a kormány elfogadta az első Éghajlatváltozási cselekvési tervet és az Éghajlatváltozás hatása a Kárpát-medencére című jelentést. Jóváhagyták továbbá a Nemzeti Energiastratégiát, a Nemzeti Energia- és Klímatervet és a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia alapelveit. Magyarország vállalja, hogy az 1990-es értékhez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ne a magyar családokkal fizettessék meg a költségeket a klímarombolók helyett, és mindenképpen arra törekszik, hogy elkerülje az élelmiszerek vagy az energia árának emelését.
Az elhangzott előadások anyagát a VTT vilagitas.org honlapján a konferenciát követő héttől megtalálhatják az érdeklődők.
A konferencia további részében szekcióüléseket tartottak.
(Forrás: http://news.uni-obuda.hu)