BPMK

Magyar fejlesztések a legújabb európai Sentinel műhold fedélzetén

Több mint 70 magyar tervezésű és gyártású eszközzel bocsátották fel a Sentinel 2B műholdat a Francia Guyana-i Kourou-ból, magyar idő szerint március 7-én, hajnali 2 óra 49 perckor. A műholdsorozat felvételei pontosabb képet adnak a felszínborításról, a talajnedvességről, a felszíni vizek állapotváltozásáról, kiemelt jelentőségük lehet a katasztrófahelyzetek feltérképezésében és a klímaváltozás hatásainak nyomon követésében is.

A műhold fejlesztésével az Európai Unió az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg, melynek 2015. november óta Magyarország is tagja. A szervezet felbocsátási eseményre kiküldött delegációjában minden, a projektben részt vevő ország képviseltette magát.
Mernyei Ákos Péter európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: ”Szakmai és diplomáciai szempontból is fontos egy-egy programot végigkövetni, hiszen a műhold felbocsátása jó alkalmat ad arra, hogy a fejlesztésben részt vevő országok megismerjék a magyar űripar hozzáadott értékeit, megteremtve ezzel a további sikeres és hatékony együttműködés lehetőségét.”
A Copernicus földmegfigyelési program az Európai Unió kiemelt űrinfrastruktúra programja, mely a legmodernebb technológiák költséghatékony felhasználásával járul hozzá az emberek életminőségének javításához. A Sentinel műholdcsalád most felbocsátott  legújabb tagja, a Sentinel-2B fejlesztésében a miskolci székhelyű Admatis Kft. vezetésével magyar űripari vállalkozások is részt vettek. A 2015-ben útjára indított ikertestvér, a Sentinel-2A teljesítményét megduplázva a két műhold az eddigi 10 helyett 5 naponta készít új felvételeket Európa teljes területéről.
A Sentinel-2B több mint 70 olyan, jellemzően radiátorok, optikai ernyők, kalibrálóernyők és rögzítőelemek részét képező eszközt tartalmaz, melyet többségében magyar cégek terveztek, teszteltek és gyártottak. Hasonló volumenű magyar részvétellel épült meg a műholdcsalád előző eleme, a Sentinel-2A is, és az új műholdpár tagjainak (Sentinel-2C és 2D) gyártásához is készülnek már a hazai alkatrészek.
Magyarország az ESA-csatlakozás révén részesévé vált a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának. A teljes jogú tagság új alapokra helyezi az eddig is jelentős sikereket felmutató hazai űripart, lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, kutatóintézetek beszállítói részvételét a nemzetközi programokban. A lépés növeli a foglalkoztatottságot, és segít Magyarországon tartani a magasan képzett szakembergárdát.