BPMK

Közbeszerzési Hatóság: az első kilenc hónapban csökkent a közbeszerzések száma

Az idei első kilenc hónapban 9884 közbeszerzés volt Magyarországon, ami éves összevetésben 11,3 százalékos csökkenést jelent, és a közbeszerzések értéke is csökkent. Az év végére azonban az uniós forrásoknak köszönhetően a közbeszerzések száma és értéke is megközelítheti a tavalyit – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Jó gyakorlatok című szemináriumán.

Az ÁSZ hírportálján olvasható beszámoló szerint a közbeszerzések és az uniós források felhasználásának jó gyakorlatait körbejáró rendezvényen Rigó Csaba Balázs elmondta: a közbeszerzések Magyarországon hatalmas piaci potenciállal rendelkeznek, elég csak arra gondolni, hogy 2014-ben a közbeszerzési eljárások összesített értéke elérte a 2136 milliárd forintot, a beszerzések száma pedig a 14 197 darabot. Hozzáfűzte: 2015 első kilenc hónapjában 9884 közbeszerzés volt, ami az előző év azonos időszakához képest 11,3 százalékos csökkenés, míg az összértéket tekintve 2015 első kilenc hónapja 1422 milliárd forintos értéket hozott, ami 12,1 százalékos csökkenésnek felel meg. Bár a statisztikák egyelőre visszaesést jeleznek, az uniós források elszámolása miatt ezek az értékek év végére kiegyenlítődnek majd, vagyis az idei év összességében a tavalyihoz hasonló képet mutat majd - emelte ki az elnök. Az idén január-szeptemberben a gazdasági szereplők uniós forrásokat 4451 közbeszerzési eljárásban használtak fel, amelyek összértéke 496 milliárd forint volt. A legtöbb eljárást építési beruházásra írták ki, az EU-s finanszírozáshoz kapcsolódó eljárások esetében például az eljárások mintegy 41,9 százaléka volt építési beruházás, 30,7 százaléka szolgáltatás-megrendelés, 27,4 százaléka árubeszerzés - mondta el az elnök. Ismertette: az értéket tekintve szintén az építési beruházások domináltak, a legtöbb - mind számban, mind értékben - uniós társfinanszírozású eljárást pedig regionális, helyi szintű ajánlatkérők folytatták le.

Örömteli tendenciaként értékelte a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) erősödését: az EU társfinanszírozással megvalósuló eljárások esetében például a kkv-arány a támogatott eljárások során 2015 első kilenc hónapjában 88,5 százalék volt, értékben 57,7 százalék. Az elnök kitért arra is, hogy Magyarországon 2015. november 1-jén lépett hatályba az új közbeszerzési törvény, amely növeli az átláthatóságot, nagyobb felelősséget követel meg a teljesítésért, valamint a Közbeszerzési Hatóság új feladataként a szerződések módosításának és teljesítésének szigorú ellenőrzését írja elő. Az új törvény célja az egyszerűsítés és az adminisztratív terhek csökkentése. Úgy vélte, a törvényben foglalt újítások a kkv-szektor szerepének további növeléséhez is hozzájárulnak. A Közbeszerzési Hatóság szeretne szolgáltató hatóságként működni, és ügyfélbarát ügyintézést megvalósítani, valamint célja a bürokrácia csökkentése és az új típusú kommunikáció erősítése - mondta Rigó Csaba Balázs. (MTI)