BPMK

A fellendülés lehetőségei az építőiparban

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései megteremtik a fellendülés lehetőségét az építőiparban – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Mérnöki Kamara fővédnökségével megszervezett Magasépítés 2017 konferencián március 8-án Budapesten.

Az államtitkár felidézte, hogy 2016-ban visszaestek az infrastruktúra beruházások, elsősorban az előző uniós költségvetési ciklus pénzügyi lehetőségeinek kifutása miatt. Ugyanakkor megindultak a lakásépítések, a kiadott új lakásépítési engedélyek száma folyamatosan nő, és az építőipari szerződésállomány is kedvezően alakul, elsősorban az építményeknél – hangsúlyozta. Kiemelte egyebek mellett az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését, a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint a teljesítményigazolási szakértői szerv létrehozását, a lánctartozások csökkentését. Lepsényi István elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozik egy építőipar jövőjét meghatározó stratégián. A kormányzat pedig dolgozik az építésügyi eljárások további egyszerűsítésén és gyorsításán is – tette hozzá. Hozzátette, az ágazatban jelentkező szakemberhiány csökkentése érdekében fontos a duális képzés kiterjesztése mind a szakképzésben, mind a felsőfokú oktatásban.
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben jelentős magasépítési munkák kezdődnek, megindul jelentős uniós pénzek kifizetése és fellendül a lakásépítés.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke kifejtette: a következő években lehet elég munkája a magasépítésnek, és ezt el is tudja végezni, nincs arra szükség, hogy külföldi generálkivitelezők jelenjenek meg. A szakszövetség elnöke a legnagyobb kihívásnak a hatékonyság javítását tartja. Úgy fogalmazott: lesz elég szakember, ha az ágazat meg tudja fizetni – ami a megrendelőktől függ –, és jó szakemberek is lesznek, ha a szakma részt vesz a képzésükben. Ugyancsak hatékonysági kérdésnek nevezte a céges beruházásokat, amelyek alkalmasak lehetnek az élőmunka kiváltására is.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója egyebek mellett kiemelte: a magyar építőipar rossz szerkezetű, túlbonyolított az alvállalkozói lánc. Kitért arra is, hogy az ágazatból 20-30 ezer munkavállaló hiányzik, miközben a becslések szerint külföldön körülbelül 40 ezer magyar építőipari szakember dolgozik. Ezek felét néhány hónapon belül haza lehetne hozni megfelelő bérezéssel és munkakörülményekkel, de jelentősebb jövedelmekkel többet is – közölte. A vezérigazgató úgy látja, az építőipari cégeknek megérné küzdeni a magyar szakemberekért, mert a hazai, és főként a külföldi munkaerő betanításának költségei jelentősebbek. (MTI)