BPMK

Interaktív látogatóközpontok nyíltak Budapesten

Interaktív látogatóközpontokban mutatják be az érdeklődőknek Budapesten a 2024-es olimpiai pályázatot és a jövő nyári magyarországi vizes világbajnokság helyszíneit, köztük a Dagály Úszóarénát. A két, egyenként 200 négyzetméteres alapterületű látogatóközpontot a Dunán, egy csaknem 700 négyzetméteres uszályon építették fel a Batthyány téri kikötőnél. A központokat szeptember 20-án Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője nyitotta meg.

„Ugyan a 2024-es olimpia rendezési jogát még nem nyertük el, de a vizes vb-nek biztosan mi leszünk a házigazdái, és annak a sikeres lebonyolítása nagyon sokat segíthet Budapest ötkarikás pályázatának is" - mondta köszöntőjében Tarlós István.
Fürjes Balázs beszédében kiemelte, hogy Magyarország "teljesítette, amit vállalt", 2015 tavaszán ugyanis a visszalépő mexikói Guadalajara helyett vállalta a 2017-es vizes vb megrendezését, és ezzel azt, hogy két év alatt felépíti azt, amit más országok négy-öt év alatt. A világon soha ekkora uszodát nem építettek még fel ennyire rövid idő alatt - mondta Fürjes Balázs a Dagály Úszóarénáról, amelynek környéke szintén megújul majd. A környező utakat felújítják és gyalogossétányt is építenek a Forgách utcai metrómegállótól a létesítményig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között.
A vizes vb az olimpiarendezés főpróbája lesz, hiszen másfél hónappal utána dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es játékok helyszínéről - tette hozzá Fürjes Balázs. A Parlamenttel szemközt állomásozó uszály az interaktív kiállítások ideje alatt belföldi hajóállomásként üzemel, fel- és leszállási lehetőséget biztosítva a Dunakanyarba induló és onnan érkező menetrend szerinti hajójáratokra, így éves szinten több tízezer turista halad majd át a látogatóközpontokon. Mindkét pavilon ingyenesen tekinthető meg minden nap 11 és 19 óra között, és a legmodernebb eszközökön keresztül angolul és magyarul mutatja be a vizes vb-hez kapcsolódó létesítményeket, valamint a 2024-es pályázatot.
Az érdeklődők megismerkedhetnek a 2024-es játékok lehetséges fővárosi helyszíneivel, valamint megnézhetik, hogyan nézne ki Budapest és az ország az olimpia megrendezésének idején. Mindemellett különleges virtuálisvalóság-szemüvegekkel lehetőség nyílik betekinteni a Dagály Úszóaréna építkezési területére, egy kiállított motorcsónakba ülve 3D-s filmen lehet nyomon követni a vizes vb helyszíneit, ki lehet próbálni a vízi csocsót, valamint az olimpiához és a vizes sportágakhoz kötődő kvízjátékokat is.
A Dagály Úszóarénában 95 százalékban elkészült a versenymedence burkolása, a homlokzati üvegfalak majdnem mindegyikét elhelyezték már, a bemelegítő medence burkolását nyolcvan százalékban befejezték, a gépészeti és elektromos rendszer szintén nyolcvan százalékban készen áll. A létesítmény északi oldalán zajlik az ideiglenes lelátók tetőszigetelése és a homlokzati panelezés, a déli oldalon pedig az acélszerkezetet szerelik össze. Az ideiglenes lelátók alsó szintjein készülnek a gipszkartonfalak és a padlóburkolat, a lelátói székek tartószerkezetét pedig már elhelyezték.
Az átadásra a tervek szerint jövő márciusban kerül sor. Fürjes Balázs az úszóarénáról azt mondta: "A fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontjait kiemelten kezeltük, a létesítmény több kiemelkedő műszaki megoldással bír, van köztük olyan is, amelyet időközben találtak ki az építők". A kormánybiztos kiemelte, hogy a Dagály Úszóarénával összefüggő építkezés ötezer embernek ad munkát, azaz ötezer magyar család megélhetését biztosítja, hozzájárulva egyben Budapest és Angyalföld fejlődéséhez, megújulásához.  A látogatóközpontok a vizes vb végéig, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberi, limai közgyűléséig - amikor kijelölik a 2024-es rendezőt - várják a látogatókat.
A nyolc év múlva esedékes olimpia rendezési jogáért Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles van versenyben.