BPMK

Tervezői művezetőt kell alkalmazni az új lakóházak építésénél

Az Országgyűlés április 26-án kötelezővé tette tervezői művezető alkalmazását a 300 négyzetméternél nem nagyobb hasznos alapterületű új lakóházak építésénél.

A képviselők a Miniszterelnökséget vezető Lázár János javaslatára 136 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 8 tartózkodás mellett fogadták el az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását, amely a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
A Ház döntésével a kormányra bízta, hogy rendeletben állapítsa meg a tervezői művezető díjazását, továbbá hozzon szabályokat a tervezői felelősségbiztosításra.
A képviselők kimondták azt is, hogy július 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet bejelenteni a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóházak építését az építésügyi hatóságnál.
A kormány ezen épületeknél az év elején egyszerűsítette a bejelentési kötelezettséget, a Miniszterelnökség szerint a mostani változtatások azért szükségesek, hogy a későbbiekben ezeknek a bejelentésnek megfelelő lakóházak épüljenek meg. Az új szabályok szerint az építkezést jogerős építésügyi hatósági engedély helyett kivitelezési dokumentáció alapján lehet elkezdeni. (MTI)