BPMK

Innovációs ötletbörze Budapesten

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a KIC InnoEnergy programhoz csatlakozva 2014. június 3-án innovációs ötletbörzét tartott.

A jelenlévőket Kassai Ferenc BPMK elnök köszöntötte, kiemelve az innováció jelentőségét, valamint a mérnökök szerepét az új megoldások létrehozásában. Az innovációs ötletek tulajdonjogának védelme című előadással folytatódott a rendezvény, melyet Gyetvainé Virág Dóra Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, Szabadalmi Főosztály, szakmai főtanácsadója tartott, nagyon érdekesen, az aktualitásokra kitérve. Ezt követte a beérkezett javaslatok közül hét témának ismertetése:

    Reszler István: A termikus napenergia vegyi tárolása és újrahasznosítása különböző koncentrációjú oldatok entalpia különbsége elvén
    Mátraházi János: Szárny szélturbina
    Dr. Ronkay Ferenc: A geotermikus energia kinyerése hőcsővel
    Plagányi Attila: Mesterséges szellőzésű (ventilátoros) hűtőtornyok víz veszteségének és energia felhasználásának gazdaságos megoldása
    Némethy Zoltán: A magyarországi felvonó állomány korszerűsítése
    Bíró Sándor: Épület hőveszteségének visszanyerése és betáplálása az épület fűtésébe, hűtésébe
    Komlós Ferenc: Hőszivattyúzás

Majd Dr. Zsebik Albin adott tájékoztatást a KIC InnoEnergy programról.

A szervezés szempontjából érdekes, követendő példa, hogy minden előadás után lehetett kérdéseket feltenni, és az ötletgazdák szigorúan öt percet kaptak, a vitára pedig további tíz perc állt rendelkezésre. Várható, hogy az ötletek egy része megvalósul, minthogy rendelkezésre áll támogatási összeg.

45aa1743d0.jpgd2054919d7.jpg0e981b2ee6.jpg6fc5484295.jpg