BPMK

Biztonságos Magyarország földgázellátása

Befejeződött a földgázszállítási zavarokat modellező lehetséges forgatókönyvek vizsgálata. A vizsgálat eredményeit összefoglaló bizottsági közleménnyel, a kapcsolódó rövid- és hosszú távú, valamint az országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatos vita a napokban vette kezdetét.

Az Európai Bizottság által modellezett legrosszabb forgatókönyv szerint, amennyiben az Oroszországból Európába történő földgázszállítás teljesen leállna, a magyar kormány a hazai földgáztárolókban meglévő és jelenleg is folyamatosan növekvő földgáztartalékok felhasználásával, a jogszabályokban meghatározott korlátozó intézkedések mellett garantálni tudja a lakossági igények kielégítését.

A vizsgálatok lefolytatása óta eltelt időben jelentősen növekedett a magyar tárolókban elhelyezett földgáz mennyisége. Jelenleg több mint 4,1 milliárd m3 áll a fogyasztók rendelkezésére, és a betárolásoknak még nincs vége. A jelenlegi készletszint mintegy 10%-kal meghaladja a földgáztárolók hat évvel ezelőtti teljes fizikai kapacitását.

Magyarország elkötelezett a magyar‒szlovák határkeresztező földgázvezeték megépítése mellett. A vezeték kivitelezési szakasza hamarosan lezárul, így a próbaüzem még ebben az évben megkezdődik. A magyar kormány továbbra is figyelemmel kíséri a beruházás előrehaladását és – szem előtt tartva a hazai ellátásbiztonságot és az uniós kötelezettségeket – minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a vezeték 2015 elején megkezdhesse a kereskedelmi működést.

A magyar kormány mindenkor támogatja az útvonal- és forrásdiverzifikációt szolgáló infrastruktúra-fejlesztéseket. Magyarország számára fontos a hatályos uniós előírásoknak megfelelő, a kétirányú szállítást lehetővé tevő határkeresztező szállítóvezetékek kiépítése, különös tekintettel a horvát‒magyar és a román‒magyar határkeresztező vezetékekre. Kiemelt cél tehát az erre vonatkozó korábbi megállapodások mielőbbi végrehajtása és a vonatkozó kétoldalú tárgyalások mielőbbi sikeres lezárása.