BPMK

Építőipar: enyhébb növekedés

Tavaly novemberben az építőipari termelés 6,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, októberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 4,5 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly az év első 11 hónapjában az építőipari termelés 24,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
Novemberben mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett éves összevetésben: az épületeké 8,0 százalékkal, az egyéb építményeké 5,7 százalékkal. Az épületeknél továbbra is a lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél pedig az út- és vasútfejlesztési munkák voltak jelentősek – olvasható a KSH közleményében.
Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 1,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésében 7,9 százalékkal nőtt. A speciális szaképítés termelése 11,7 százalékkal bővült 2018. novemberéhez viszonyítva.
Tavaly novemberben a megkötött új szerződések volumene 24,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. 2019. novemberében útépítésekre és vasútfelújításra kötöttek nagy értékű szerződéseket.
Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 8,3 százalékkal elmaradt a 2018 november végén mért adattól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 46,4 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,1 százalékkal csökkent.
A KSH február 13-án teszi közzé az építőipar 2019. január-decemberi időszakra vonatkozó teljesítményét.