BPMK

Házépítő verseny - ITM-államtitkár: innovatív megoldások valós problémákra

A Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyben elkészült tíz háznál innovatív megoldások születtek valós problémákra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára július 28-án Szentendrén.

György László a verseny zárórendezvényén a példákat sorolva elmondta: a két magyar csapat a "Kádár-kockák" (a magyarországi családiház-építést a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évekig jellemző, négyzetes alaprajzú, általában 100 négyzetméteres, sátortetős háztípus) energiahatékonysági és élhetőségi megújítására törekedett. A franciák 100 éves sorházaik megújításával próbálkoztak, úgy, hogy kevesebb legyen az épületek energiafelhasználása, és az időseknek is élhetőek legyenek. A thaiföldiek a tradicionális házak felújításánál gumifát használtak.     
Az államtitkár hangsúlyozta: az értékelés szempontjai között szerepelt, hogy a bemutatott technológiák megfizethető áron legyenek elérhetőek.
Hozzátette, a román csapat, amely a 4-6 szintes panelházakra épít rá árnyékoló teraszt, már el is kezdte a házak értékesítését.     Az államtitkár beszélt arról is, hogy a házak nagy része Szentendrén marad "modern skanzent" alkotva, amelyet a későbbiekben további, korszerű technológiával épített házak egészítenek ki.
Az elkészült házak szeptember végéig megtekinthetők.
A három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és csaknem 400 versenyző részvételével Szentendrén megtartott Solar Decathlon Europe 2019 első helyezettje a francia Habiter2030 csapat lett, a második a holland MOR, a harmadik helyen a román Over4 csapat végzett.