BPMK

Informatikai projektellenőr speciális kamarai képzés indul szeptemberben

A Hírközlési és Informatikai Tagozat elnökségéhez jelzés érkezett – programozó, rendszerfejlesztő szakemberektől – az informatikai szoftverek és adatbázisok rendszerszintű átvétele ellenőrzése a beruházások során nem az elvárt színvonalú.

Ezen a területen hiányos a képzés és a projektmenedzsment olyan szakembereket állít az informatikai projektek élére, akik nem kellően felkészültek szakmai kérdésekben. Megállapítható, hogy a jelenlegi egyetemi képzés erre a területre nem fordít hangsúlyt és ennek következtében komoly problémák keletkezhetnek. Az informatikai rendszerek egyre jobban jelen vannak a közbeszerzési projektekben és szükségessé válik a megrendelői oldal megtámogatása jogszabályi és speciális szakmai irányból.
Ezen a területen végzettségük szerint programozók, programtervező matematikusok, mérnök informatikusok dolgoznak. Tehát vegyes a kép, mert nem csak mérnöki végzettséggel rendelkező szakemberekről van szó, ugyan akkor a tevékenység szorosan összefügg a mérnöki, projektmenedzseri, műszaki ellenőri munkával. Célszerű lenne ezeket a szakembereket a végzettségük, gyakorlatuk és a speciális képzésük alapján kamarai jogosultsággal vagy tanúsítvánnyal a kamarai rendszerben regisztrálni. A kamara köztestület és tevékenységét a tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamarájáról szóló 1996 évi LVIII. törvény szabályozza, az építéssel összefüggő jogosultságokat pedig a 266/2013. Kormányrendelet alapján engedélyezheti. A tanúsítvány kamarai szolgáltatás, amelyet kamarai tagsággal rendelkező mérnökök részére adhatunk, viszont kamarai tag csak mérnöki végzettséggel rendelkező személy lehet. Tehát a jelenlegi jogszabályok alapján a nem mérnöki végzettségű egyetemet végzett informatikai szakemberek részére kamarai jogosultság és tanúsítvány nem adható.
Tagozatunk az MMK főtitkárságával közösen indokoltnak tartja az informatikai szoftverek, adatbázisok rendszerszintű átvételével foglalkozó szakemberek Kamarán belüli felkarolását. Fel kell készülni az ezen a területen jelentkező szakma specifikus igények fogadására.Célunk, hogy kamarai képzés keretében a legfontosabb ismeretek átadásával, vizsgáztatással a szakmai színvonal biztosítható legyen. Ez irányú előterjesztésünket az MMK elnöksége jóváhagyta és az informatikai szakemberek képzését a Magyar Mérnöki Kamara támogatja.
A képzés előkészítésére szakértők bevonásával munkacsoportot hoztunk létre és meghatároztuk a programcélját:informatikai projekt ellenőrök képzése és minősítése, akik képesek lesznek a minősítés megszerzése után képviselni a megrendelőket azon projektekben, ahol informatikai rendszerek bevezetése is része a megvalósításnak. Az informatikai projektellenőr azon túl, hogy minőségbiztosítási tevékenységet is végez a leszállított dokumentumokkal és produktumokkal kapcsolatban, biztosítja a megrendelőt, hogy a rendszer az elfogadott és aktuális hazai és nemzetközi szabványoknak és technológiai elvárásoknak is megfelel.
A képzés – szakmai, projekt menedzsment és jogi – részből áll.
A szakma specifikus rész négy területet ölel fel:
-    informatikai rendszerek megvalósítása,
-    informatikai rendszerek integrációja,
-    adatbázisok és adattárházak megvalósítása,
-    adatvagyon kezelése
Projekt menedzsment képzés keretében bemutatásra kerül az informatikai projekt útja az indítástól a megvalósításon át a projekt lezárásig.
Az informatikai projektekhez tartozó jogszabályok és rendeletek ismertetése.
Február hónapban felvesszük a kapcsolatot az ELTE, BMGE illetékes tanszékeivel és a téma specialistáit bevonjuk a képzés előkészítésébe.
Az előadók felkérése és a tematika kidolgozásautánmájusbana képzést széles körben meghirdetjük. A képzésben résztvevők körét szakirányú végzettséghez és gyakorlathoz kötjük és részükre vizsga kötelezettséget írunk elő. A képzésen résztvevő és sikeresen vizsgázó informatikusok részére a Magyar Mérnöki Kamara oklevelet ad.
A képzést a M E S T E R  I S K O L A  szisztéma szerint két féléves időtartamba szervezzük, amelynek indítása az előzetes tervek alapján 2016. szeptember hónap.
A képzéssel párhuzamosan kezdeményezzük és javasoljuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére, hogy az informatikai jellegű projektek közbeszerzésénél az Informatikai projektellenőrmegbízásánál legyen feltétel a képzés sikeres teljesítése.

Rácz József, a Hírközlési és Informatikai Tagozat elnöke