BPMK

Digitális Nemzeti Fejlesztési Program

A mérnöktársadalmat átfogóan érintő, nagyszabású fejlesztési program feladatairól, prioritásairól tartott egyeztető ülést január 21-én a BPMK.

Az ún. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program koordinációs fórumán – melyen több szaktárca képviselői is jelen voltak – a Szupergyors Internet Projekttel, a térinformatika-alapú elektronikus kormányzati rendszerekkel és a BIM-mel kapcsolatos mérnöki feladatok és kamarai szerepvállalások kerültek terítékre.
Rácz József, az MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat elnöke a koordinációs fórumon részletesen áttekintette és értékelte a Digitális Nemzeti Fejlesztési Programban történő köztestületi feladatok múlt évi teljesítését, illetve ismertette az idei esztendő célkitűzéseit. Mint kiemelte: a cél a tervezői és kivitelezői munkák minőségi színvonalának emelése és az ezzel szorosan összefüggő értékalapú mérnöki díjazás elérése, továbbá a jogszabályváltozások, az új technológiák bevetése miatti – mérnökeink körében érzékelhető – bizonytalanság feloldása. Rácz József leszögezte: a digitális infrastruktúra lehetőséget teremt a mérnöki tervezés korszerűsítésére és a geo informatikai alapokra támaszkodó alkalmazások és épületinformációs modellezés (BIM) bevezetésére.


(Fotók: Fűrjes Viktória)