BPMK

Az épületek energetikai tanúsításának ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatok

A jogszabályi előírásoknak megfelelően az épületek energetikai tanúsításának ellenőrzését a BPMK végzi. A véletlenszerűen kiválasztott tanúsítványokat a Lechner Tudásközponttól egyre növekvő mennyiségben kapjuk.

Tanúsítványok száma:
2013. I. félév 1121 db
2013. II. félév 1293 db
2014. I. félév 1348 db
2014. II. félév 1573 db
2015. I. félév 1647 db

A feladat azonban nem csupán az, hogy az ellenőrzések az előírások szerint megtörténjenek, de az estleges hibák kiküszöbölése érdekében meg kell tenni az intézkedéseket. Erre a jogszabályi feltételek kezdetben nem voltak túlzottan differenciálva, de mára a helyzet megváltozott, és tovább fog változni a szankciók differenciáltsága, az elbírálás objektivitását növelve. A tanúsítványok legnagyobb része jó, de a minőségnek tovább kell növekednie, és lehetőség szerint el kell kerülni minden tévedést, hibát. Szükséges, hogy mindenki el tudja fogadni a tanúsítványokat; mérnöki szempontból nem elfogadható, hogyha valaki a tanúsítványokkért kapott kis összegre vagy bármi másra hivatkozik.
A tapasztalatokról a közeli napokban egyeztető megbeszélést tartott a BPMK székhelyén az építésügyet felügyelő Miniszterelnökség, a Lechner Tudásközpont és az ÉMI. Az egyeztetés kijelölte a további utat. Dauner Márton miniszterelnökségi főosztályvezető kiemelte a szankciók alkalmazásának fontosságát, egyetértett azzal, hogy ez a BPMK-nak ugyancsak fontos. A tanúsítványok ellenőrzésének eddigi eredményeit megköszönte. Kassai Ferenc BPMK elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az épületenergetikában is fontos a szakmaiság, melyet minden fórumon maximálisan képvisel.