BPMK

Létesítmények energiatudatos használata

Második éve hívja fel a figyelmet a BPMK a hatékony létesítményüzemeltetés fontosságára és lehetőségeire. A rendezvény főtámogatója a CPI Hungary Kft. volt.

A május 23-i rendezvény célja a létesítmények energiatudatos használatának elősegítése, a jogszabályi háttér ismertetése, a létesítményüzemeltetés gyakorlati tapasztalatainak megosztása, az új technológiák bemutatása és a hosszú távú együttműködési lehetőségek megteremtése volt. A konferenciához kapcsolódó kiállításon az épületüzemeltetői szakma elismert szereplői is képviseltették magukat. Külön öröm számunkra, hogy a több, mint 200 hallgató közül szép számmal jelentek meg jelentős épületüzemeltetői cégek szakemberei is.  
Rendezvényünk fontosságát mutatja a nagy létszámban megjelent szakmagyakorlókon túl a kiállító cégek sokasága is – mondta Szőllőssy Gábor a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke. Hozzátette: a kamara újonnan megválasztott elnökeként kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a szakmai színvonal további fokozására, valamint a szakmagyakorlókkal és szakmai szervezetekkel való együttműködésre.
Egy épület megvalósulásakor az épületüzemeltetés öleli fel a leghosszabb szakaszt, ennek megfelelően a kérdéskör hatékonyságának növelése egyre fontosabb, egyre nagyobb hangsúlyt kell rá fektetnünk – húzta alá Nagy Péter a BPMK alelnöke. „A legfontosabb szempontok a hatékony létesítményüzemeltetésben” c. nyitóelőadásában elmondta, Magyarország energiafogyasztásának a 40%-a az épületekhez köthető, és épületállományunk több, mint 70%-a energetikai szempontból korszerűsítésre szorul, áltagosan az FF kategóriába sorolhatók.
Az energiahatékonysági lehetőségeket vizsgálva elmondta, hogy fontos a határoló elemek szigetelése, az épülettechnikai eszközök fejlesztése, a megújuló energiaforrások alkalmazása, az energiafelhasználások nyomon követése és az energiabeszerzése optimalizálása is.
A nyitóelőadást követően az épületüzemeltetés szabályozási háttere, az elektrifikáció a létesítménygazdálkodásban és a korszerű épületüzemeltetés a gyakorlatban c. blokkok következtek. Az első blokkban az elmúlt egy év tapasztalatairól, az energiabeszerzés hazai és nemzetközi helyzetéről, a fűtési/hűtési rendszerek felülvizsgálati kötelezettségéről és az elszámolható energiahatékonysági szakpolitikai kedvezmények tapasztalatairól hallhattak előadásokat a megjelentek, míg a második és harmadik blokkban az innovatív energiahatékonysági berendezéseké, a smart building technológiáké, valamint az épületüzemeltetés gyakorlati kérdéseié volt a főszerep.  A szakmai nap levezető elnöke Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke volt.