BPMK

Bemutatták az új beruházási kerettörvényt

Széleskörű szakmai egyeztetést követően elkészült az új építőipari kerettörvény – jelentette be Lázár János építési és beruházási miniszter az ÉVOSZ kormányzati tájékoztató konferenciáján október 11-én.

A törvény a protekcionista és a patrióta gazdaságot támogatja. A miniszter szerint kérdés, hogy a javaslat kiállja-e az EU jogi normáit, de ha Németországban vagy Franciaországban a helyi vállalkozások nyerhetik el a projekteket, akkor ennek Magyarországon lehetségesnek kell lennie.
Ha elfogadják a törvényjavaslatot, 2023. január 1-től bevezetésre kerül a kötelező tervpályázat rendszere, mindent a kiviteli tervekig kell majd tervezni. Ezen felül az üzemeltető beleegyezése nélkül nem indulhat majd el egyetlen beruházás sem. Mindezek által nő a mérnökök felelőssége.
Bár a nemzetgazdaság növekedése várhatóan 4,5% körül alakul 2022-ben mégis szűk késztendők várnak az ágazatra– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter  
Kiemelte; az emelkedő energia, - munkabérköltségek, -alapanyagárak, - egyszerre nehezítik az ágazat helyzetét.  
A dráguló finanszírozás, valamint az elhalasztott állami beruházások és a mérséklődő lakossági kereslet miatt is tovább nehezítik az építőipar helyzetét. A jelenlegi kamatkörnyezetben, miszerint a hitel piac kétszámjegyű tartományban van, leállhatnak az építőipari projektek - mondta. Ugyanakkor a mérnök- és a szakmunkáshiány is gondot okoz az építőiparban - mondta Koji László az ÉVOSZ elnöke.