BPMK

Lánchíd-felújítás: elindultak a tényleges kivitelezési munkák

Jelentős szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata. Június 16-án, hajnali négy órakor teljesen lezárták az átjárót és annak környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől. Elindult a tényleges kivitelezés a munkaterületen: felmarták az aszfaltot a hídpályán, és leemelték a kandelábereket.

Megújul Budapest büszkesége, a Lánchíd, ezért június 16-án a kivitelező A-Híd Zrt. teljesen lezárta a forgalom elől. Szerda hajnali négy órától kezdve a gépjárművek, valamint a BKK nappali és éjszakai járatai mellett a kerékpárral közlekedők sem használhatják a dunai átkelőt. Mivel a híd járdáit már március 17-én lezárták, gyalog eddig sem lehetett átkelni a Lánchídon. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a felújítás 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.
Június 16-án nemcsak a Lánchidat, hanem a budai hídfőben lévő gyalogos-kerékpáros aluljárót is lezárták, ezért a budai rakparti sétányt és kerékpárutat használóknak is változtatniuk kell a megszokott útvonalukon. A Lánchíd felújítása változást hoz a fővárosban közlekedők életébe. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a türelmüket kéri, a forgalomzárás, valamint a felújítás részleteiről folyamatosan tájékoztatást ad.
A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és jelképét. Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – a megszépült Lánchidat.
„A Lánchíd a magyar nemzeti összetartozás szimbóluma, a Lánchíd a polgári Magyarország szimbóluma, amely összeköti Pestet és Budát, és összeköti Magyarország történelmi tradícióit a jövőbe vetett hitünkkel – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester a teljes lezárás alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón. – Éppen ezért igazi nemzeti ügy, hogy a Lánchíd felújítása megkezdődött, és a mai naptól a második szakaszához ért. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok szó esett a Lánchíd felújításáról. Mégis mi vagyunk azok, akik a szavakon túl tetteket is fel tudunk mutatni. A Főváros önerőből, a kormányzati megszorítások ellenére bele tudott kezdeni a felújításba.”
A BKK vezérigazgatója, dr. Walter Katalin elmondta: „Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének felújítása nem tűrt halasztást. A BKK kollégái nagyon sokat dolgoztak, hogy végre elkezdődhessenek a munkák. Budapest közlekedésszervezőjeként közösségi közlekedési megoldásokkal segítünk az építkezés ideje alatt, így például a Hegyalja úton buszsávot alakítunk ki. Az utazás megtervezéséhez érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki a megfelelő útvonalat.”
Az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sal László hangsúlyozta, június 16-tól új fejezet kezdődik a Lánchíd felújításában, s elindul a tényleges kivitelezés: „A célunk az elmúlt hónapokban az volt, hogy felkészüljünk a teljes lezárás tizennyolc hónapig tartó időszakára. Egy ilyen történelmi híd rekonstrukciója összetett feladat, és mindig tartogat mérnöki kihívásokat, de tapasztalt kollégákkal vágunk bele a felújításba. Már elkészült a híd alá függesztett állvány, amelyen dolgozni fogunk, továbbá az építkezést kiszolgáló két bakdarut, valamint az első új acélelemeket is legyártották már. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a következő két évben is csak azzal foglalkozunk, amihez a legjobban értünk: építünk és újjáépítünk.”

A Széchenyi Lánchíd felújítása ezekre a feladatokra terjed ki:

• újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt;
• teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;
• a megmaradó acélszerkezeteket javítják, és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;
• a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják;
• a föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik;
• kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;
• a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;
• a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;
• új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;
• a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;
• gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;
• kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.