BPMK

Épületgépészeti szakmai továbbképzés

Október 7-én hűtéstechnika témakörben tartott épületgépészeti szakmai továbbképzést a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a Construma Szakkiállítás és Vásár nyitónapján a Hungexpon.

Az egész napos rendezvényt Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök videóüzenete nyitotta meg. Az elnök kiemelte: Magyarország gazdasági növekedését hátráltatja az alacsony energiahatékonyság, amely legkisebb költséggel és legnagyobb társadalmi és éghajlatvédelmi haszonnal az épületek energiatakarékos, fenntartható építése és felújítása terén javítható.
A hazai mintegy négymillió lakást kitevő állománynak legalább fele nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hő-technikai követelményeknek, és ez érvényes családi házakra, társasházakra és panelépületekre egyaránt; a középületek esetében az arány még rosszabb.
Az ország energiafelhasználásának közel 40%-a az épületeink energiaellátására fordítódik, melynek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Tehát egyre fontosabb, hogy a megtermelt energia minél hatékonyabban kerüljön felhasználásra.
Az európai energiahatékonysági előírások minden EU-országra érvényesek, ezért a magyarországi jogalkotás megfelelően szabályozta ezt a kérdést.
Ám az is igaz, hogy a magyar lakosság még nem kellően motivált az energia ésszerű felhasználásában: nálunk az épületek energiafelhasználása mintegy kétszerese az indokoltnak.  Fontos tehát, hogy a polgárok gondolkodásmódja változzon, a felhasználók törekedjenek az energia-megtakarításra; mindenki szeme előtt az legyen, hogy a fel nem használt energia a legjobb energia-megtakarítás, és a rezsicsökkentés új dimenziója.
El kell mondani, hogy az energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan. Ugyanakkor az emberi szükségletek és komfortigények legmagasabb szintű és legbonyolultabb technikájú kielégítését kell megvalósítani, például a légi és vízi közlekedésben, az űreszközökben és nem utolsó sorban, az épületekben. Az energiatakarékosság nagyon fontos része az energiahatékonyság növelése. E cél elérésében eminens szerepe van az épületgépészetnek, ami az építmények esetében ma már a bekerülési költség, mintegy 70%-át is eléri.
Az épületgépész terület egymáshoz szorosan kapcsolódó ugyanakkor mégis önálló egységekből áll; így pl. az épületek vízellátása- csatornázása, épületek gázellátása, fűtése- hűtése, légtechnikája.
Szakmai napunk témája a hűtéstechnika, amely egyre aktuálisabb és egyre nehezebb terület a mai világunkban.
A hűtéstechnikának sok szakmai területhez hasonlóan egyre több kapcsolódása van más tudomány-területekkel, újabb megoldások, rendszerek és berendezések születnek, kerülnek a piacra.
A közös kulcs az innováció, továbbá a magas minőségű mérnöki és más (orvosi, biológusi, fizikusi és egyéb) egyetemi képzés; láthattuk, hogy minőségi képzés nélkül nem számíthatna a társadalom egy-egy váratlan válságszituációban okos és mindenki számára hasznos, jelen esetben életmentő megoldásokra.
Innováció nélkül sem az iparágakban, sem a szolgáltatásokban nincs előrelépés. Ezért is rendkívül előre mutató, hogy épületgépész továbbképzéseinken rendszeresek az ipari partnerek bemutatkozásai, előadásai.
E gondolatok jegyében kívánt a szakmai továbbképzésünk előadóinak és résztvevőinek jó munkát a kamarai elnök.

A kiállítás következő napján „Minősítés és ami mögötte van” címmel tartottunk építési szakmai képzést. A tanácskozás a megfelelőség igazolásának lehetőségeit vizsgálta a változó jogi környezetben.