BPMK

Júniusban 15,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene

Az építőipari termelés volumene 2020 júniusában a nyers adatok szerint 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztus 13-án.

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 14,2 százalékkal, az egyéb építményeké 17,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz mérten 6,2 százalékkal emelkedett. Az építőipar termelői árai a II. negyedévben 7,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A koronavírus okozta járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása júniusban az építőipar egészére nézve jelentős volt – írja a KSH.
Júniusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,6, az egyéb építmények építésében 17,9, a speciális szaképítésben 16,8 százalékkal esett vissza a termelés. A megkötött új szerződések volumene 44,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötötteké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 55,6 százalékkal.
Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 19,2 százalékkal elmaradt a 2019. június végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 29,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
A KSH adatai szerint az idén az első hat hónapban az előző év azonos időszakához mérten az építőipari termelés 7,4 százalékkal mérséklődött.
Az építőipari termelői árak a II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építése területen 7,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,6 százalékkal magasabbak voltak – közölte a KSH. (MTI)