BPMK

Márciusban 3,4 százalékkal csökkent az építőipar termelése

Márciusban az építőipari termelés 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent - jelentette május 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben az építőipari termelés lényegében nem változott, 0,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Friss jelentésében a KSH felülvizsgálta az első két hónap korábbi adatait, az építőipari termelés januári 2,5 százalékos visszaesését 1,0 százalékosra mérsékelte, a februári 2,5 százalékos növekedést 5,3 százalékosra emelte.
Februárhoz mérten 5,2 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése márciusban.
Az építőipari ágazatok közül a magasépítésben 4,0 százalékkal, a mélyépítésben pedig 13,7 százalékkal esett vissza a termelés, míg a speciális szaképítés teljesítménye 2,6 százalékkal nőtt.
A márciusban megkötött új szerződések volumene 9,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 24,4 százalékkal kisebb volt.
Az építőipar termelői árai az első negyedévben 2,6 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest, és 8,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában.
(MTI)